Atelierzero & Tommaso Giunchi design Volumes an interior design project in Monza

In Monza, in an old renovated farmhouse, the Atelierzero & Tommaso Giunchi architecture studios created the interior design project for a small loft. Initially configured as two rooms, the architects have completely transformed the small apartment, with a carefully thought out project, where every little detail has been thought out to give life to new spaces. Revisiting the traditional theme of mezzaninethe architects were able to almost double the available space from just 53 square metersinserting new volumes dedicated to specific functions.
The apartment, in fact, had an interior height of 4.50 meters, with large windows overlooking the street. This allowed the architects to expand the space by 53 square meters, adding a mezzanine providing an additional 27 square meters. The upper level houses a double bedroom, the guest bedroom/study and a dressing room. The new rooms are all enclosed in distinct volumes, characterized by unusual architectural and structural qualities. Speaking of the project, the architects explain that “the residence has been designed as a real urban space, in which several functional volumes have been inserted that interact with each other, while maintaining the unity of the entire space“.
Indeed, while the mezzanine corresponds to a floor plan where the functions are well defined and enclosed in precise and recognizable volumes, the lower floor is characterized by a freer floor plan. At this level we find the living room with the entrance, the kitchen and the bathroom. As the architects explain, the distribution of the rooms, on this floor, revolves around a central wooden element. A tailor-made element – ​​explain the architects – “composed of a kind of large piece of furniture equipped with various useful compartments: a wardrobe for coats, an open compartment for books and objects (living room side), the freezer-refrigerator unit and the oven (kitchen side)“. A presence visible from the three different rooms (entrance, living room and kitchen) and therefore designed to fulfill the different necessary functions.
From the living room, a staircase with integrated storage provides access to the mezzanine and the various rooms: the guest bedroom/office, the master bedroom and the dressing room, enclosed in the three volumes.
These spaces, although distinct and offering different characteristics, maintain a close dialogue and visual link with the living space of the loft, achieved by a play of different views and transparencies, thus maintaining the overall unity of the space. of life.
For the volumes on the mezzanine, which seem suspended in the living room, the architects chose to use translucent or semi-transparent materials such as perforated sheet metal for the volume of the guest bedroom/office and polycarbonate for the dressing room. Moreover, as the architects explain, the walls of the volumes made of these materials”guarantee visual permeability and allow natural light to invade every corner of the loft“.

(Agnes Bifulco)

Images courtesy of Atelierzero & Tommaso Giunchi, photo by Sara Magni

Project name: Volumes
Project location: Monza, Italy
Type: Private Residence
Design team: Atelierzero & Tommaso Giunchi
Area: 53 + 27 m2
Year: 2019
Status: Completed
Photos: Sara Magni – https://www.saramagni.it

Furniture
Kitchen: Valcucine
Stools: Hay – About a stool
Chairs: Vitra – Eams Plastic Chair
Table: Vitra – EM
Living room furniture: USM Haller

– Suspension (living room): Luceplan – Mesh
Dining table arm lamp: Nemo – Potence Pivotante
Table lamp (living room): Menu – Table lamp JWDA
Table lamp (studio): Artemide – Eclisse

Betty K. Park