Interior design by Fyra for a kindergarten in Helsinki

At the end of the summer vacation period par excellence in the northern hemisphere, here we are with a school project for you. A company crèche located at the headquarters of the mobile game development company Supercell. The company’s headquarters, an impressive wooden structure built by Anttinen Oiva Architects at the entrance to Helsinki’s Jätkäsaari district, is part of the new city ​​of wood, a wood-built urban residential neighborhood developed in collaboration with Finnish construction and project development company SRV and renewable energy company Stora Enso. The neighborhood is located in Jätkäsaari, at the southwestern tip of central Helsinki, facing the open sea. The area originally housed a cargo port and underwent a massive transformation process to become a new residential area. When completed in 2030, 18,000 residents will live here and there will be jobs for 6,000 employees, including Supercell.
The games company offers its employees a kindergarten run by New Nordic Schools and commissioned Fyra to design the interiors.
Founded in 2010, Fira has established itself on the international interior design scene, especially in recent years thanks to the prestigious awards won, from the Dezeen Awards 2021 to the Architizer A+ Award in 2022 as the best interior design firm. True to their philosophy based on collaboration and functionality with sustainable choices, the design starts precisely from the users, that is to say children attend kindergarten. To collect ideas and requests from the user group, various workshops were organized by the Arkki children’s school of architecture. As the creators explain in their press release, “The point of the design process was to create a functional space that would support children’s development and inspire creativity, safety and joy.”

Taking into account the contribution of children, the heart of the common space is a large open service kitchen characterized by the theme of home and togetherness which, in turn, encourages children’s interaction during lunchtime in a warm and inspiring setting. The relaxation area, meanwhile, has been designed with maximum acoustic comfort in mind, so that children can rest properly during nap time.
All design choices consider not only the needs of the children, but also the location of the new nursery, a few steps from the Baltic Sea. This proximity has made the sea and nature the strong themes of the interior decoration. Fyra favored an organic design language, where the abundant use of wood speaks to both the building and its surroundings, with wavy and round fish-inspired shapes softening the space and adding to its playfulness.
Of course, there is no shortage of illustrations and decorative elements to stimulate and accompany children during their day at kindergarten. The Pinata The animation and illustration studio has created a whole cast of animal characters that roam the nursery, adding fun little surprises to the space. The wave paintings on the large windows at street level, on the other hand, provide protection and privacy from the streets outside.
Let’s be honest, what parent wouldn’t love to take their child with them to work, leaving them in such a beautiful and welcoming space?

Christiane Burklein

Project: Fira
Location: Helsinki
Year: 2021
Images: Riikka Kantinkoski

Betty K. Park